De ERaNed Methode In Het Kort

Waarom ratten bestrijden

Ratten maken onderdeel uit van onze leefomgeving en zijn op zich slimme en nuttige dieren. Het is met name door toedoen van de mens dat het natuurlijk evenwicht is verstoord. De natuurlijke vijand van de rat kan de populatie dan niet langer in balans houden. Dan is er een probleem ontstaan ook voor de volksgezondheid ((Leptospirose | RIVM) en moet er zo snel mogelijk ingegrepen worden. Ratten knagen aan hout, kabels etc. en ook dat kan ernstige schade veroorzaken (Hoe kunnen we stalbranden voorkomen? • VIB Netwerken). Een overvloedige hoeveelheid aan vogelzaad, kippenvoer, overige diervoer of etensresten geven voor de rat een gunstig broedklimaat. Bij een gunstig broedklimaat is er al snel sprake van een rattenplaag. Amsterdammers over rattenplaag: ‘Ze zijn zo groot!’

Bestrijden met gif sinds 1 januari 2023 verboden

Nu het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, gif (rodenticiden) door particulieren vanaf 2023 verboden is en de inzet door professionele bedrijven streng gereguleerd is,  neemt de overlast veroorzaakt door ratten snel toe. Een rattenpaar kan al gauw voor 2.000 nakomelingen per jaar zorgen. Bruine rat – Wikipedia Het gebruik van gif moet zo veel mogelijk worden voorkomen. Het is een dieronvriendelijk dodingsmiddel dat ook nog eens een gevaar voor andere diersoorten (doorvergiftiging) kan veroorzaken.( Versleping van vergiftigd lokaas tegen ratten en huismuis: hoe vaak gebeurt het en wat is er tegen te doen? | CLM Onderzoek en Advies) Alvorens gifstoffen mogen worden gebruikt dient een verplicht IPM protocol (Integrated Pest Management) gevolgd te worden. In eerste instantie moet een gunstig broedklimaat worden voorkomen door wering en habitatmanagement en mag gif pas worden gebruikt nadat een mechanische bestrijding (vallen en klemmen) heeft plaatsgevonden. In de praktijk echter biedt de mechanische bestrijding met vallen en klemmen onvoldoende soelaas. Ratten blijken te slim om daarin te trappen.

ERaNed heeft een ecologische (gifloze) bestrijdingsmethode

Doeltreffend afschieten (ook een vorm van mechanische bestrijding) is sinds het verbod op het gebruik van rattengif de meest “diervriendelijke” wijze om rattenoverlast te bestrijden en om de inzet van gif te voorkomen/beperken. Het spreekt voor zich dat hiervoor een grote mate van schietvaardigheid vereist is. De ERaNed rattenbestrijders hebben allen een cursus “Vakbekwaamheid en schietvaardigheid voor rattenbestrijders” met goed gevolg afgelegd.

De ERaNed methode

Naast kennis van de IPM (Integrated Pest Management) grondbeginselen wordt getraind op zuiver schieten binnen een afstand van 5 tot 25 meter, met een geavanceerd gereguleerd persluchtwapen, waarvan de kracht regelbaar is om bijkomende schade aan de omgeving te beperken. Door het persluchtwapen te voorzien van een hightech dag/nachtzicht richtkijker met een ballistische calculator wordt bovendien het lijden van het dier door een vrijwel trefzeker schot beperkt.

Over het algemeen wordt geschoten met lichte loodvrije kogeltjes, bedoelt voor de korte afstand maar wel met voldoende kracht. Het kogeltje doodt de rat bij een goed schot in een keer en blijft vaak ook achter in het lichaam van de rat. Voor zover het kogeltje de rat toch verlaat veroorzaakt deze nauwelijks schade aan eventueel aanwezige inventaris of milieu. Hierdoor kan in stallen, kippenhokken, magazijnen, fabriekshallen en zelfs in supermarkten en horecakeukens worden gewerkt. Een geluiddemper op het wapen zorgt voor een absoluut geluidsarme werking zodat naburig dier en mens niet onnodig wordt gealarmeerd.

De ERaNed methode is:

  • Diervriendelijk (snelle dood)
  • Ecologisch (geen gif)
  • Doeltreffend (snelle reductie van overlast)
  • Geschikt voor kwetsbare omgevingen (stallen, horeca, magazijnen, scholen recreatieparken etc.)